Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Κατέληξε, γιατί δεν υπήρχε γιατρός.Aνευρύσματα κοιλιακής αορτής μπορείτε να πάθετε μόνον τις 15 ημέρες του μήνα που εφημερεύει το νοσοκομείο!!!!




Με τον πιο θλιβερό τρόπο, τον θάνατο ενός ανθρώπου, επανέρχεται στο προσκήνιο η επικινδυνότητα για τον πληθυσμό της Δυτικής Ελλάδος που επιφυλάσσει η μη ανάπτυξη της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής στο ΠΓΝΠ.

Οι πολίτες της περιφέρειάς μας μπορούν να υφίστανται ανευρύσματα κοιλιακής αορτής, και άλλες σοβαρές παθήσεις των αγγείων, μόνον τις 15 ημέρες του μήνα που εφημερεύει το νοσοκομείο.

Κι αυτό λόγω της έλλειψης δύο αγγειοχειρουργών που έχουν επιλεγεί, αλλά η πρόσληψή τους έχει παγώσει από το Φεβρουάριο του 2011. Η Αγγειοχειρουργική Κλινική του ΠΓΝΠ.υφίσταται μόνον σε ΦΕΚ, αφού διαθέτει μόλις 3 γιατρούς -συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή- και οι ασθενείς της φιλοξενούνται στη Χειρουργική Κλινική του νοσοκομείου.

Το πρόβλημα το θέτει χρόνια τώρα, εγγράφως και προφορικώς, ο διευθυντής της Κλινικής και διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου, καθηγητής Ιωάννης Τσολάκης, καθώς και ο διοικητής του νοσοκομείου, Απόστολος Λέτσιος, αλλά χωρίς να βρουν ανταπόκριση.

 

Ισως αυτό να το πετύχει από σπόντα ο θάνατος ενός άνδρα ηλικίας 72 ετών από τη Μανωλάδα, που κατέληξε προχθές στο νοσοκομείο Αμαλιάδας, από ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, αναμένοντας να βρεθεί γιατρός για να τον αντιμετωπίσει. Ο εκλιπών είχε την ατυχία να υποστεί το ανεύρυσμα την Τρίτη, ημέρα μη εφημερίας του ΠΓΝΠ, κι επομένως μη εφημερίας της μοναδικής αγγειοχειρουργικής «κλινικής» στην ευρύτερη περιφέρεια. Παρ' ότι οι γιατροί του νοσοκομείου Αμαλιάδας, όπως και των άλλων νοσοκομείων της περιοχής, έχουν έγκαιρα ενημερωθεί ότι τις ημέρες μη εφημερίας του το ΠΓΝΠ δεν έχει αγγειοχειρουργικά περιστατικά και άμεσα πρέπει να στέλνονται στα νοσοκομεία της Αθήνας, ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος. Κάτι που δεν εφαρμόστηκε στο συγκεκριμένο περιστατικό και οι γιατροί του νοσοκομείου Αμαλιάδος φέρονται ότι επέμεναν να διακομιστεί στο Πανεπιστημιακό της Πάτρας παρ' ότι δεν υπήρχε γιατρός να το αντιμετωπίσει.Η ουσία είναι ότι ο ασθενής κατέληξε στην αναμονή του νοσοκομείου Αμαλιάδας. Το αν θα μπορούσε να σωθεί, κανείς δεν το γνωρίζει. Αυτό που είναι γνωστό είναι η απώλεια σημαντικού χρόνου και η καθυστέρηση αντιμετώπισής του, που μοιραία έχουν προκαλέσει τον ξεσηκωμό των συγγενικών του προσώπων που έζησαν τις πολύωρες και αναποτελεσματικές συζητήσεις για το πού μπορεί να μεταφερθεί το συγγενικό τους πρόσωπο.

 

«Εμείς εγκαίρως έχουμε ενημερώσει ότι μόνον τις ημέρες γενικής εφημερίας υπάρχει αγγειοχειρουργός στο νοσοκομείο. Όλοι το γνωρίζουν, και τα τοπικά και τα κεντρικά όργανα. Όλοι τους γνωρίζουν, επίσης, την ανάγκη ανάπτυξης της κλινικής, καθώς οι 3 υπάρχοντες γιατροί αδυνατούν να καλύψουν όλη την Περιφέρεια» εξηγεί στην «Π» ο κ. Τσολάκης.

 

Αξιοσημείωτο είναι ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, παρ' ότι είναι το μεγαλύτερο της χώρας, εδρεύει στην μεγαλύτερη υγειονομική Περιφέρεια που έχει νησιά, ορεινούς όγκους κ.α. στερείται μιας τόσο σημαντικής κλινικής που είναι καθοριστική για τη ζωή των ασθενών.

 

Όταν μάλιστα βλέπουμε σε νοσοκομεία να έχουν αναπτυχθεί διπλές και τριπλές κλινικές με το ίδιο αντικείμενο. Κι όχι μόνον δεν αναπτύσσεται η κλινική, αλλά δεν προσλαμβάνονται και οι δύο γιατροί που έχουν επιλεγεί ώστε να υπάρχει εφημερεύων γιατρός και τις άλλες 15 ημέρες του μήνα.

 









































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου